Zmeraj si teplotu spalín len za 9€ !

 Teplomer spalín TUMA

Prečo voliť komín s ľahčeným plášťom a nie z betónových tvárnic ?

05.04.2014, 21:07, Miroslav Tuchyňa

Betónové tvárnice sú samo o sebe studené. Studený komín znamená tvorenie dechtu a kondenzu. Každý komín je potrebné čo najskôr zahriať na prevádzkovú teplotu čím ...


zamedzíme tvorbe kondenzu medzi šamotovou vložkou a komínovým plášťom. Hrúbka a kvalita komínovej izolácie tu zohráva veľmi významnú rolu. Čím je izolácia hrubšia a kvalitnejšia tým lepšie nám izoluje komín od studeného vonkajšieho prostredia. Hraničná teplota topenia sa tepelnej izolácie by mala byť min.1000°C.

Betónový komínový plášť a tenká vrstva komínovej izolácie je základom pre vznik kondenzu a podchladzovanie komínového systému. Komíny o vyššej stavebnej výške, ktoré najmä o priemere šamotu o200mm majú zväčša tenkú vrstvu izolácie majú všetky predpoklady k vzniku kondenzátu a dechtu v komínovom telese. Kvalitná pec, kotol, krb s vysokou účinnosťou má zväčša na výstupe do komína nízku teplotu. Takýto spotrebič nedokáže komín dostatočne prehriať a vzniká nežiadúci efekt kondenz. Betónová tvárnica - komínový plášť z čistého betónu je vynikajúcim tepelným mostom ktorý vedie chlad ku komínovej vložke a rozdiel teplôt sposobuje kondenz na povrchu vložky. Po viacnásobnom premrznutí vložky nasiaknutej kondenzom dochádza k jej deštrukcii, praskaniu a skráteniu jej celkovej životnosti. Decht nemá problém cez potrhanú vložku presadať cez komínový plášť na povrch interiéru i exteriéru komínového telesa a vytvárať komínové mapy.Kondenz a nepríjemne zapáchajúci deht je cítiť i v spotrebiči, v peci , v krbe i v miestnosti v ktorej je spotrebič. Decht sa dokáže vstrebať do komínovej vložky a spôsobovať dlhodobo nepríjemný zápach, ktorý už nemožno odstrániť.. Po vytvorení dechtovej škrupiny a stekaní dechtu do pece sa časom  môže táto v komíne vznietiť a spôsobiť vyhorenie komínového telesa. V každom prípade vyhorenie dechtu v komínovom telese je veľmi nebezpečné. Pri dlhšom horení šamotovú vložku zvykne poškodiť natoľko, že ďaľšie používanie komínu nie je možné. Vyhorenie sadzí a dechtu v komínovom telese je javom výnimočným a nebezpečným, nakoľko vysoká povrchová teplota komínového telesa pri horení môže spôsobiť vznietenie horľavých predmetov v blízkosti komínového telesa a súčasne poškodiť komínový systém. To je dôvodom, aby prevenciou pravidelného čistenia a vhodného technického riešenia sme zabránili prípadnému vyhoreniu sadzí a dechtu v komínovom telese.

Betónové tvárnice nie sú vhodným materiálom pre opláštenie komínu. Je to materiál pre bedniace tvárnice, šalovacie tvárnice vhodné pre murovacie systémy a nie komíny!

Komíny pre bezpečné a dlhodobé kvalitné spaľovanie používajú ľahčené tvárnice ktoré sú izolované zmesou liaporu a keramzitu. Je to zmes s vynikajúcimi tepelno izolačnými vlastnosťami ktorej granulát je vypálený pri vysokých teplotách a je v správnom pomere dimenzovaný pri výrobe komínového plášťa.

Z uvedených dôvodov je na mieste položiť si otázku či lacný betónový komín s pocitom zápachu dechtu v byte je pre Vás to pravé orechové?

Komíny TUMA THERM a TUMA FOLK používajú ľahčené izolované keramzitové plášte, ktoré optimalizujú vznik nežiadúcich menovaných komínových efektov.

Horenie dechtu v komíne

 
« Späť


Diskusia: "Prečo voliť komín s ľahčeným plášťom a nie z betónových tvárnic ?"
Dátum: Meno: Komentár:
18.10.2019, 10:24 pavel tvarnice
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre